De Vientiane a Thakhek: per la terra calenta

Vientiane ens ofereix la possibilitat de sol·licitar els visats que necessitem, de coincidir amb altres viatgers i ciclistes, de visitar els emblemes de la ciutat, de preparar la ruta de les pròximes jornades i de fer una visita al COPE (Cooperative Orthotic and Prosthetic Enterprise), un centre d’ajuda ortopèdica i de pròtesis, sobretot destinat a les víctimes de les UXO, les municions sense explotar, de la guerra.

DCIM100GOPROGOPR0013.

Patuxai, l’Arc de Triomf de Vientane

p1490787

Panolles per esmorzar

No som de posar dades en el nostre bloc. Per això, ja tenim la viquipèdia. No obstant això, les dades que veiem en el COPE no ens passen inadvertides. Laos no és només l’encant de Luang Prabang, la màgia dels temples o l’“ice coffee”. Laos és el país més bombardejat de la història: durant 9 anys, va rebre 1 bomba cada 8 minuts, les 24 hores del dia!!!! Fet que va deixar 80 milions de bombes sense explotar i el 25% dels pobles encara estan “contaminats”.

p1050978

El centre de visitants del COPE

p1050976

Municions de la guerra

Dades que no només són números. Són accidents greus; alguns, mortals. La pobresa porta a buscar restes de metall de la guerra per després vendre’l. Normalment solen ser municions sense explotar, en altres paraules, dinamita pura. I pitjor encara, els nens que troben aquestes bombes, i degut al seu desconeixement creuen haver trobat noves pilotetes per jugar.

p1490916

Cap a l’escola

p1500151

Desgranant l’arròs

L’ajuda externa va arribant de mica en mica, l’optimisme està a sobre la taula i la reducció del territori “contaminat” cada cop és més gran. El COPE és un centre petit però suficient per donar a conèixer una realitat amagada d’una guerra que malauradament els laosians encara estan pagant.

p1500153

Població sense UXO, gràcies a la cooperació alemanya

p1490835

Cap al camp

p1500029

Típica casa del centre de Laos

Amb aquests pensaments, continuem cap al sud. Deixem Vientiane a primera hora del matí, quan els monjos budistes recorren els carrers demanant almoina, com és habitual cada matí. Els nens continuen saludant-nos amb el seu “Sabaidee!”, de camí a l’escola. Els luxosos cotxes tot terreny continuen volant a tota velocitat. La carretera va planejant.

p1500059

La cuina i el safareig

p1490776

A primera hora del matí

p1060035

Protegint-nos del sol

Són dies de llargues rectes, planúria i calor. Dies de contemplació, de veure passar els kilòmetres en els punts kilomètrics de la carretera, on l’únic repte possible és pedalar tant com podem sota un sol de justícia. La temperatura va pujant i la humitat també. En alguns trams, anem vorejant el riu Mekong, fins que a Vieng Khan decidim matar la monotonia, abans que ens mati ella a nosaltres. Farem una volta que ens portarà a les portes de Vietnam per tornar altre cop a la riba del riu Mekong.

p1490869

Treballant en els camps d’arròs

p1500009

Endinsant-nos en les muntanyes

Ens endinsem cap a les muntanyes, per una carretera entre vastes extensions de formacions càrstiques, un paradís per l’escalador intrèpid o per l’aventurer més agosarat. Tot i així, la virginitat de l’entorn és latent. És massa perillós obrir-se pas camp a través degut a les municions sense explotar. Tot està per explorar i explotar. Centenars de turons, verticals, la majoria coberts per vegetació ben densa conformen un paisatge ben escènic, semblant al del nord del país. Roques punxegudes grises que semblen estar a punt de trencar-se. Camps d’arròs, entre les formacions de roca, que estan en el moment àlgid de recol·lecció. Búfals que aprofiten qualsevol bassal d’aigua per remullar-s’hi. Són escenes que desprenen la lassitud diària de Laos.

p1500112

Formacions càrstiques

p1500088

Més roca

p1500105

I més roca

Anem seguint la carretera i arribem al pantà Nam Theun 2. El creuem pel nord. És realment bucòlic, tot i saber que estem davant d’un desastre ecològic. Un bosc mort en l’embassament ens encisa. Centenars de troncs treuen el cap de l’aigua. No hi ha trànsit i el silenci és màgic. És un paisatge d’una singularitat única.

p1500183

Pantà Nam Theun 2

p1500202

Travessant el pantà

Només portem 3 hores pedalant. No són ni les 10 del matí però la bellesa del poblet de Thalang no ens deixa continuar. Caiem en la temptació i ens hi quedem. Ens allotgem en una petita i simple cabana a davant de l’aigua. El dia està ennuvolat i la brisa fa que l’hamaca sigui un imant. Un tast de l’autèntic plaer de la vida en el centre de Laos. Observem com la llum i els reflexes en l’aigua van canviant a mesura que avança el dia. Ens refugiem a dins quan els núvols descarreguen amb força. És fantàstic. Un lloc que de segur quedarà gravat en la nostra memòria.

p1060077

L’encís de Thalang

p1060074

Repòs

p1060084

Cap al riu Mekong

El dia següent pedalem fins a Thakheh, altre cop a la riba del riu Mekong. No és pas menys escènica aquesta jornada. Les parets verticals ens acompanyen a banda i banda fins al final del dia. El vent de cua ens propicia una jornada ràpida i còmode. Finalment, una posta de sol meravellosa al riu Mekong ens arrodoneix la jornada. Tailàndia és a l’altra vora del riu. Veiem temples i una carretera molt més il·luminada que la de la Laos. Mentrestant, el sol es va amagant entre els núvols, que van agafant colors ataronjats i lilosos. Un altre regal de Laos. Gràcies! Kòrpjai!

DCIM100GOPROGOPR0023.

Peix del riu Mekong

p1500169

Aquí es caça i es menja tot

Anuncis

Un pensament sobre “De Vientiane a Thakhek: per la terra calenta

 1. Weei!
  Altre cop aki! Donant la bara!
  Fascinant avui…el tema q jo desconeixa del tema bombsrdeijos…es un perill actual, diari, sensible a qualsevol moviment desafortunat, i per als petits increible una joguina!!!.,
  I les destroces q ha fet en lentornn, com el llac i tots aqts arbres fantasmagoriics amb encant…x mi ehhh!!!!
  Tot plegat…daqsts dies i tooooots! Com ho fareu xq processsrho i emmagatzemar tanta bellesa al disc dur?? Moltes memories de gran capacitat, xiquets! 😂😂😂😂👍👍!

  See you soon!🙌🙌🙌😘😘

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s