De Litang a Shangri La: Reserva Natural de Yading i una mica d’aventura

Després de Litang, encarem el pas més alt des que vam sortir de casa, el pas Rabbit, a 4696 metres. Amb alguna pendent dura, amb algun ruixat excepcional i amb ganes, coronem aquest pas. Ens trobem en un paisatge lunar amb grans blocs de granit. És un indret ben especial. L’aigua del riu s’escola entre còdols gegantins. El fort soroll de l’aigua ens fa, fins i tot, alçar la veu per parlar. Hi ha molts pocs cotxes i ens agrada aquest racó.

p1450957

Una pintura budista 

p1450975

Riu amb còdols gegantins

p1450992

Mt. Rabbit, amb les seves orelles de conill

La nostra propera parada és la Reserva Natural de Yading, una petita perla encara amagada per als occidentals. Passem per Daocheng, on aprofitem per fer una mica de compra. Després, però, encara ens cal superar un altre coll a 4.513 metres, el pas Bowa. Les pendents són suaus i el gaudim. Un cop a l’entrada de la reserva, ens prohibeixen pedalar fins al poble de Yading. Si hi volem anar, hem d’agafar un bus. Deu ser més ecològic aquí anar amb bus que amb bicicleta… Quin remei! Deixem les bicis al despatx de la coordinadora de la reserva i cap a Yading.

p1460049

A 4.696m, dalt del pas Rabbit

p1460097

Paisatge lunar

DCIM100GOPROG0030082.

Dalt del pas Bowa

Com diuen en castellà “no hay mal que por bien no venga”, a l’arribar a Yading, els núvols descobreixen les muntanyes i ens tenen en vetlla les properes hores. Des del mateix hostal on decidim passar la nit, fotografiem, observem, gravem les últimes llums sobre el Chenrezig (6.032m) i el Chanadorje (5.958m), que són considerades muntanyes sagrades en el budisme tibetà. Aquest és el millor regal que ens fa aquesta reserva. Estem embadalits, encantats, fascinats. No tots els dies es veuen muntanyes de 6000 metres.

p1040935

Una escena al capvespre, a Yading

p1040952

Chanadorje (5.958m)

p1460440

Chenrezig (6.032m)

L’endemà caminem uns 25 kilòmetres pel parc. En el mateix massís de Daocheng, veiem el Jambeyang (5.958m), el que ens faltava, tot i que parcialment; el seu pic despunta amb força, però la massa de núvols i boira va cobrint-lo a poc a poc. Pugem fins a dos llacs per agafar millors panoràmiques, ens acostem caminant fins al “Milk Lake” i el “Five Colour Lake”, llacs glacials que no conviden de cap de les maneres a banyar-s’hi. Més aviat, a seure i observar-los.

p1460662

Jambeyang (5.958m)

p1050051

Milk Lake

DCIM100GOPROGOPR0145.

Five Colour Lake

El tercer dia tornem a tenir mal temps i desistim d’entrar altre cop a la reserva, agafem de nou el bus fins a Riwa, on tenim les bicis, i comencem a pedalar. La tarda és plàcida, sense pluja, amb un cel blau. Seguim una petita carretera que ens portarà a Shangri La. És preciosa, un altre coll, el pas Echu a 4.154 metres, ens regala encara més vistes espectaculars sobre el Chenrezig. La vall per la que baixem és estreta i feréstega. Estem en una vall ben tancada, molt verda, amb molta vegetació. La gent de les cases ens miren encuriosits i ens saluden aixecant-nos la mà.

p1050062

Pujant cap al pas Echu

p1460857

Vistes de la cara sud-oest del Chenrezig

p1460824

Pedalant i gaudint del paisatge

Uns kilòmetres més en asfalt, des del poblet de Geka, en el fons de vall, ens encaren cap a una pista que ens ha de portar a coronar el següent pas a 4.615 metres, l´últim d’aquest reguitzell de passos a 4000 metres. Les expectatives són altes, perquè encara no sabem on ens hem ficat! És una odissea, amb totes les lletres. Hi ha obres i és tot una fanguera. Ens en sortirem amb paciència, pensem. De mica en mica, anem guanyant alçada però una immensa esllavissada ens treu totes les il·lusions de poder continuar. Un cap d’obra ens fa entendre que al cap de 6 hores l’hauran netejat. Esperem haver entès bé: 6 hores i no 6 dies! Ens convida a dinar, sopar i dormir al campament. La seva dona i una altra noia ens cuiden tant bé com poden; no podem demanar més en un lloc com aquell.

p1460175

Detall d’un portal tibetà

p1460770

Típic poblet 

p1050087

Comença la festa!

No tenim cap altra opció que esperar. Durant les hores en el campament obrer, un i altre van passant a saludar o simplement a veure quina cara tenen aquests turistes amb bicicleta que han arribat fins aquí. Alguns ens miren com herois; altres, com tarats. Tenen una curiositat que no els deixa viure. Tot i així, podem descansar i esperar que les màquines excavadores facin la seva feina.

p1050089

S’acaba la festa…

p1050095

Acompanyats pel cap d’obres i alguns treballadors

De bon matí, ens tornen a alimentar amb un esmorzar de fideus ben picants, els hi agraïm i els hi diem adéu. La carretera està oberta, però al cap de dos kilòmetres ha tornat a desaparèixer. És un desmunt de terra sobre més terra, i res més. Toca pujar per un marge. Hem de desmuntar alforges, fer vols amunt i avall i arrossegar les bicis. Ens trobem un xinès ben vestit que diu que va a Shangri La amb una maleta de rodes que pesa una tona. N’hi ha que estan pitjor que nosaltres!

p1050109

Bici-alpinisme

p1460911

Obrint pas

p1050131

Últimes corbes

Més fang, més ruixats i tempestes, més empentar la bici, més pendents d’infart… Notem que les forces comencen a flaquejar, però al cap d’uns 1900 metres de desnivell positiu arribem al coll!!!!

p1460965

Paisatge rocós a gairebé 4.600m

p1460951

Ja falta menys per arribar al coll

La baixada fins a Chonggu és realment espectacular, remota, amb muntanyes de colors que surten per tots els costats. Malauradament, una pluja intensa que no dóna treva ens fa baixar metres a tota velocitat. Anem enfangats, molls, bruts i comença a ser tard. Arribem a Chonggu al capvespre amb les últimes llums del dia.

p1050133

Un petit llac sense nom

p1460977

Primers kilòmetres de baixada des del coll

Aquest pas el recordarem amb molt d’amor, el posarem emmarcat al costat de l’Abra de Acay a l’Argentina o del Pas Tossor al Kirguizistan. Un d’aquells que et fa treure la força física i mental i la valentia d’allà on et penses que no la tens. D’aquells dies que saps que l’experiència t’ha ajudat i el fet de ser dos, també. Dies que somies en arribar en un lloc calent, amb un sostre. Dies que et fan més fort.

p1460997

Darreres llums i darrers bassals

Ja som a la regió del Yunnan! La jornada fins a Shangri La ens regala una carretera asfaltada impecable i unes hores sense pluja, just el que necessitàvem, un dia fàcil. Un cop a Shangri La… Primer objectiu: rentar les bicis i rentar la roba. Segon objectiu: recuperar-nos!!!!

DCIM100GOPROGOPR0037.

Formatges locals

p1460541

Una imatge val més que mil paraules

 

Anuncis

Un pensament sobre “De Litang a Shangri La: Reserva Natural de Yading i una mica d’aventura

 1. Wuuoopps!!!
  Aixi mhe quedat!
  Molt be ho has dit, dies I moments q els enmarcaries xq son dels q et Posen a proba fins nivells q vi tu saps q podies arribar I la gran sort de ser valent I preparat mentalment I tenir un company/a al costat.

  Meravellosos els espais x on aneu passant, toooots!
  Jo en cada foto em quedo emfabada….seeeh! Totes tenen algo! Tootes! Vida!

  El q mha flipat, un petit detallet…deixar una bici…x entrar en una a Reserva Natural I agafar un buuuus! Aaaiii la mareee! El món al reves, coñe!😂😂!! En fi…Bon negooci deu ser, ta clar!!!

  Mencanta cada post, se macumulen! No time! Pero mhi poso I mapassionen!

  Fins el el proper!
  Ahhhhh! Eiiii! Detallasssso I mega surprise AVUI UNA POSTAL!!!!
  I quina ilu!!! Mha encantat!

  Jo q sóc super fan, I ara….q ni cristo nescriu x reeeee! Es un luxe! Jo si q lenmarcare! Thanks a lot estimadets! 🙏🙏😜

  Fins aviadet I q vagi be next adventures!
  Abraçada!

  Liked by 2 people

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s