De Danba a Litang: 4000 metres i anar fent

Des de Danba a Litang no són molts els kilòmetres però sí els metres de desnivell que hem de pujar. Estem en alçada i les respiracions són cada cop més profundes, però ens trobem bé. Remuntem una vall tancada, sense trànsit, per una carretereta estreta amb corbes, només amb el soroll del riu que baixa amb força, degut a les precipitacions de les últimes setmanes. És una vall bucòlica i tranquil·la.

p1450291

Vall emboirada

p1450317

Boirines

Dels 1500 metres d’alçada de Danba arribem a 3900 metres. El gran atractiu per nosaltres són les vistes del Mt. Yala (5820m), una muntanya considerada sagrada pels budistes tibetans. El dia, però, no és clar i no veiem de moment cap indici d’un cim de gairebé 6000 metres a darrere dels núvols. Fem el coll amb calma, amb l’esperança que encara el veurem, però res. Dinem al poblet de Bamei tranquil·lament i com que és d’hora i avui encara no ens hem mullat, decidim arribar al següent poble, a través d’un altre pas, a Tagong.

DCIM100GOPROGOPR0004.

Rodes de pregària que giren amb la força de l’aigua

DCIM100GOPROGOPR0006.

Entrada d’un monestir

p1450408

Tagong

Per sorpresa nostra, uns moments, uns instants, uns segons, el Mt. Yala treu el cap. Ara una banya, ara una altra. Obrim els ulls com taronges. L’hem vist. És un gran massís nevat. Ens queda gravat a la retina. Hem pogut fer una foto, dues i ja està, altre cop amagat darrere. Estem contents. Ha sigut un regal inesperat. Hem vist un tros de cel blau i tot. Estem motivats.

p1450352

Mt. Yala, on ets?

p1450392

Uns instants amb el Mt. Yala (5820m)

DCIM100GOPROGOPR0098.

En la carretera que va a Lhasa

Arribem a la famosa G-318, una carretera que molts pelegrins xinesos segueixen des de Chengdu fins a Lhasa amb cotxe, amb moto, amb bicicleta i fins i tot caminant, per l’asfalt. Trobem molts ciclistes xinesos, alguns amb alforges, altres organitzats amb assistència. Ens comuniquem com podem i fins i tot compartim nit amb alguns d’ells en una casa tibetana ja preparada pel pas dels peregrins, en el poblet de Xiankezong.

p1450474

Amb una colla de xinesos ciclistes

p1450472

Els colls de Chengdu a Lhasa

p1040792

El repòs del pelegrí

És tota una experiència veure de dins una casa tibetana. És preciosa, recoberta de fusta, pintada de tots els colors, amb una simbologia difícil d’entendre per nosaltres. Segons la vall, podem apreciar com canvia la construcció i fins i tot els materials i el color de les cases. Moltes fumegen, les pluges han refrescat l’ambient. Barregen els excrements de iac amb llenya per cuinar i escalfar-se. La cuina sol ser el centre de la casa. Moltes d’elles són noves; entenem que el govern xinès ha enviat ajudes a aquesta part més marginada de la Xina.

p1450428

Casa tibetana amb teulada punxeguda

p1450438

Pintades de groc

p1450386

Geranis en els balcons

Des de Xiankezong, els passos que hem de creuar per sobre a 4000 metres són molts. Perdem el compte i tot. El punt més alt que passem, segons el nostre GPS, és a 4.444 metres, justament el lloc on la tempesta del dia decideix descarregar. Es veu a venir. Una massa grisa de núvols s’està acostant i el vent cada cop és més gèlid. Sortosament, divisem una casa en runes on ens hi podem aixoplugar. Al cap d’una estona, arriben dos xinesos també amb bicicleta, molls com ànecs. Esperem que passin almenys els llamps i trons per continuar.

p1450424

Detall d’unes portes de fusta

p1450479

Llaços

p1450497

Inscripcions en xinès i en tibetà

Uns kilòmetres més avall passem per davant d’un monestir, que més tard esbrinem que és un petit convent de monges tibetanes, i pel costat d’unes cases que fumegen. En una d’elles, que és una botigueta, ens hi aturem per escalfar-nos i menjar. Plou massa.

p1450510

Amb una monja budista tibetana

p1450505

Una vall més

p1450451

Xerrant i pregant, abans de la tempesta

La tempesta no cedeix fins ben tard. Decidim quedar-nos juntament amb sis xinesos ciclistes a casa de la botiguera que ens ofereix sopar, dormir i esmorzar per un preu molt raonable. No és un hotel, però estem a cobert. Un dels xinesos parla una mica d’anglès i passem un vespre ben agradable, amb la claror i l’escalfor de la cuina econòmica.

p1040758

Un vespre al costat del foc

p1450447

El son de la pregària

L’endemà, tres colls més ens portaran a Litang. L’esmorzar, el famós tsampa tibetà, ens dóna energia per afrontar els últims kilòmetres. Hi ha moltes versions, però la nostra és una barreja de farina torrada amb mantega de iac, aigua calenta i sucre. Ho trobem deliciós. El dia s’ha llevat amb unes llums precioses. Gaudim d’aquest tram fins a la població de Litang. Com que brilla una mica el sol, les tonalitats de verd de l’herba són infinites. Els iacs pasturen amb més calma. La gent sembla més somrient. El que fa un simple raig de sol!

p1450558

Un jove pastor monjo

p1450578

Llet de iac

p1450551

Solitud

Ja som a Litang, una població situada a 4.000 metres d’alçada, amb ganes de descansar i posar ordre en les nostres alforges: intentar rentar i eixugar robar, oblidar-nos del temps per un parell de dies, deixant de mirar el cel. Després d’una bona dutxa en un hostal que els nostres amics ciclistes xinesos ens han recomanat, ens fan literalment fora. Com ja sabíem, els estrangers no poden anar a tots els hotels de la Xina, només en els que estan registrats. Resulta que el propietari al cap d’una estona se n’adona que el seu hotel no està registrat o que no som xinesos? Una de dues. Apa, tornem-ho a empaquetar tot, brut i moll, i a buscar un altre lloc. Ara sí, ja estem instal·lats. Plou, però ens és igual.

p1040761

Qui condueix?

DCIM100GOPROGOPR0102.

Sopa de peix a Litang

p1450735

En un dels turons de Litang, amb cel blau!

p1450707

Chortens que encerclen el monestir 

Aprofitem aquests dies, per visitar el Monestir de Litang, Chode Gompa, un dels més importants en l’est del Tibet. El sol surt una estona entre els núvols i el daurat de les teulades dels temples brilla amb força. Està ubicat en un lloc molt bonic, amb vistes de Litang i la serralada del seu davant.

p1450906

Les muntanyes de Litang

p1450740

Chode Gompa, el monestir de Litang

p1450652

Entrada al monestir

p1450621

Pels camins del monestir

Bona part del monestir està en reconstrucció, però no deixem d’entrar a l’edifici on viuen els estudiants a monjo i on va viure el petit 7è Dalai Lama. En la part més alta del monestir, els joves estudien a l’aire lliure, recitant mantres, que tenen la capacitat de connectar-los amb el poder dels déus. Observar-los et fa entrar en un estat de pau i tranquil·litat. Ens imaginem que recitar mantres deu proporcionar-los una desconnexió total del món terrenal, una sensació addictiva, que potser avui dia seria molt aconsellable en el món occidental…

p1450882

Estudiant mantres

p1450806

Jo-Khang, estàtua d’un buda de bronze de 28,5 metres

p1450834

Meditant

p1450803

Escola Gelugpca o dels barrets grocs

Així, des de Litang, i encara mirant el cel, us deixem aquestes reflexions i experiències de les nostres últimes pedalades per la província de Sichuan…

DCIM100GOPROGOPR0086.

Curiositat sense límits

 

 

 

 

Anuncis

2 pensaments sobre “De Danba a Litang: 4000 metres i anar fent

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s