De Songpan a Danba: “Xiayu”

Comença a ser desesperant. Portem ja… Ostres! He perdut el compte. Ho he de mirar a la meva agenda… (Ho miro). Portem 17 dies sense veure el sol i l’última setmana amb pluja dia rere un altre. Costa tolerar tants dies seguits així: anem molls, la roba està humida, el sac de dormir també, les sabates estan xopes… Es respira i palpa humitat per tot arreu. Necessitem sol! No podem ni rentar la roba perquè no s’eixuga. Volem una treva, només una treva! De moment, però, cal continuar amb la “xiayu”.

DCIM100GOPROGOPR0091.

Hora d’esgranar mongetes

p1450201

Passejant amb paraigües

L’última parada al poble de Songpan ens va donar temps per visitar-lo de nit i de dia. És un nucli amb la majoria de població Han i es nota en les ornamentacions excessives, en els vestits i pentinats de les dones, en els típics fanalets vermells de diferents mides i en les llums de neó que de forma ostentosa il·luminen el poble.

DCIM100GOPROGOPR0023.

Tardes d’oci pels carrers de Songpan

Les portes d’entrada a Songpan, tot i que totalment reconstruïdes i adornades, daten de fa 600 anys; estructures aixecades per la dinastia Ming. És un poble emmurallat on hi circulen motos, algun tricicle i vianants. Ens encantem en un dels ponts de fusta, en les parades que venen fruita, bolets, carn de iac amb patates picants, iogurt de iac…

DCIM100GOPROGOPR0031.

Una de les portes de Songpan

És un poble agradable i més o menys s’hi troba de tot, però s’ha acabat passejar i toca continuar dibuixant la ruta pedalant. Tenim uns dies per endavant sense gran atractiu paisatgístic, però això sí: amb túnels de totes les llargàries que anem sortejant com podem. Túnels de fins a 6 kilòmetres; alguns, amb llum i altres, sense; alguns, plens de forats i bassals i altres, perfectament asfaltats; alguns, amb ventilació i altres, plens de fum. N’hi ha per tots els gustos. No són el millor amic del ciclista però la conducció respectuosa dels xinesos i el poc trànsit faciliten la travessa.

p1440885

Un dels molts túnels d’aquesta ruta

p1040600

Passem 4 túnels “motoritzats”

DCIM100GOPROGOPR0112.

Boira en alçada

Yingxiu, on deixem la carretera principal i ens desviem cap a carreteres més secundàries, concretament cap a la S303, ens fa oblidar de la pluja i de la monotonia. Va ser l’epicentre del terratrèmol de Sichuan el 2008, on van morir milers de persones. Els edificis de l’institut de secundària els han mantingut tal i com van quedar després del desastre. Ara és una espècie de museu a l’aire lliure. És una sensació estranya i trista passejar-s’hi. Com a mestra, m’imagino els minuts de terror, els crits de desesperació i patiment, la impotència dels docents davant de la magnitud d’un terratrèmol, les ànsies per salvar la vida. Se’m posa la pell de gallina.

p1440865

Edificis de l’institut de Yingxiu després del terratrèmol del 2008

p1440820

Escultura commemorativa de l’hora i el dia del terratrèmol

p1440846

Un altre dels edificis de l’institut

Aquesta tristor que per moments tinc a sobre s’oposa a les cares d’amabilitat i somriures dels supervivents de Yingxiu, que ha tornat a ser reconstruït del no-res. Només entrar al poble, un guarda de seguretat, sense demanar-ho nosaltres, ens ofereix un lloc on passar la nit amb la tenda i ens ofereix del seu arròs, que amablement no acceptem. Serà veritat que les catàstrofes estoven els cors i la fraternitat es converteix en un valor essencial a la vida dels supervivents?

p1440793

Torres de vigilància Qiang

p1440787

Vestit típic de la minoria Qiang, a Maoxian

p1440756

Més dones de la minoria Qiang, una de les més antigues de la Xina

Durant dies veiem encara després de tots aquests anys com el terratrèmol ha deixat empremta: esllavissades, despreniments de roques, canvis en el curs del riu, pobles reconstruïts, etc. A Wolong, per exemple, fa només uns mesos que han pogut tornar a obrir la Reserva natural de pandes, on molts van perdre-hi la vida juntament amb alguns cuidadors. No deixem passar l’oportunitat i hi anem.

p1440960

Un moment de pau

p1450099

La pluja no atura la feina

p1450119

Cap a veure els pandes

Els pandes són unes criatures ben especials; semblen dòcils, res a veure amb un ós agressiu. Els petits són juganers i viuen en grup. Els seus moviments divertits formen part del seu aprenentatge constant. En canvi, els adults viuen en solitari i són de pas tranquil. Fan 4 passes i sembla que necessitin recuperar l’alè per continuar. Entenem que és degut a la seva bàsica alimentació, ja que mengen gairebé només bambú. Recorrem el parc caminant, observant un i l’altre, i sembla que se’ns encomana una mica la mandra i tot. Ja és tard, però tranquil·lament encara fem una estona més pedalant per una vall més tancada i amb muntanyes verticals, ja pensant en el pas Balang que ens espera a 4.500 metres d’alçada.

p1450033

Caminant a poc a poc

p1450076

Menjant bambú

p1450003

Descansant

Aquest pas, el més alt des que vam sortir de casa, no ens ho posa fàcil. La boira, el plugim i els ruixats fan que sigui una mica èpic tot plegat. Amb un dia no aconseguim creuar-lo i hem d’acampar a 3.800m, sempre amb la nostra companya incansable, la pluja, és clar. L’endemà, fem el pas de la mateixa manera, acompanyats. Queden només 13 kilòmetres però ai! quins 13 kilòmetres! Són asfaltats però no hi ha visibilitat. Si ens separem més de 5 metres, ens perdem de vista. Intento no mirar cada metre del compte-quilòmetres, però sí que em fixo en els punts quilomètrics de la carretera. És impossible deduir on està el pas. Els primers maldecaps degut a l’alçada comencen a aparèixer. No es veu absolutament res. Queda només pedalar i ja ens el trobarem. Veiem unes banderes tibetanes a prop. Bona senyal. Ja hi som! Hem arribat a 4.480m!

p1450144

Últims kilòmetres abans del pas Balang

p1450147

A 4.500m, el pas Balang

No hi ha temps per gaudir-lo. Ens abriguem. Estem a 4 graus, plovineja i avall. M’havia equivocat en pensar que la pujada seria més dura que la baixada. Ens hem d’aturar més d’un cop per fer moure braços i mans, per tal de tornar-los a la vida. Quina rasca! Arribem a un poblet, a Rilong, uns 25 kms més avall, xops, encarcarats, garratibats. Busquem un local per menjar on hi hagi gent ja que hi haurà caliu. Ens és igual la teca, només volem escalfar-nos. Bevem dues teteres de te groc que ens va donant calor corporal. Mengem. Tornem a la vida de mica en mica.

p1450150

Típiques cases a la vora del riu

p1450159

Treballs en el riu

p1450194

Propaganda

El paisatge, el que podem observar quan s’obre una mica la boira, és un bosc tupit. A darrere hi ha l’escènica muntanya “Four Girls”, però no en veiem ni un trosset. Aquest cop, ens hem de conformar amb les fotos dels cartells. La muntanya ha tornat a guanyar.

p1440812

Ens hem de conformar amb la foto del cartell

p1450262

Pomes madures

p1450231

Muntanyes de panolles

Toca baixar fins a Danba i tornar a recuperar metres. Durant un dia i mig anem seguint riu avall. És època d’esgranar mongetes, de triar el blat de moro, de collir pomes… La pluja no atura el dia a dia dels xinesos. La nostra ruta per aquesta regió de la Xina és un conjunt de colls, un darrere l’altre. Seguim cap amunt per una vall més engorjada on un riu amb gran caudal baixa amb força. De 1500m tornem a remuntar, aquest cop, a 4000m, però això juntament amb tots els altres colls us ho explicarem en el pròxim capítol…

p1450276

Petit monestir tibetà

p1450253

Cases amb símbols budistes com el nus infinit

p1450280

Danba

p1450063

La seva mirada ens distreu de la pluja

Anuncis

2 pensaments sobre “De Songpan a Danba: “Xiayu”

  1. Parece que la travesía por esta zona ha sido particularmente exigente. La lluvia, el terreno y, por momentos, las personas han contribuido ha que sea el esfuerzo y no simplemente el disfrute, lo que les mantiene el ánimo, para seguir sumándole kilómetros y kilómetros a esta larga aventura de bike2reality

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s