De Naryn a Oix: Kirguizistan, segona part, traçant la gran diagonal

Des de Naryn, ens dirigim al llac Song kul, està situat a 3000 metres i entre petits colls, anem guanyant alçada. Un grup de russos ciclistes ens criden per compartir síndria al costat del riu amb ells. Ens refresquem i cap amunt. Abans d’arribar al trencant, però, veiem un 10.000 flamant al nostre comptekilòmetres!!! Estem contents.

P1420236

10.000 kms des que vam marxar de casa

Ens anem aproximant al pas. No és un dia obert però almenys no plou. Un cop davant dels 5 kms a un 10% constant i amb força pedra, decidim acampar i deixar-ho per l’endemà. Ens llevem, el dia no promet gaire, ens hi esforcem; sabem que la recompensa és a l’altra banda, al llac Song kul. Tot i així, la recompensa aquest cop ens ve donada amb pluja. Què hi farem? Hi ha dies de tot. Continuem tenim un estiu kirguís impropi, un estiu molt plujós. No serà pas l’únic dia que ens mullem al Kirguizistan.

P1420243

“Kurut”, un tipus de formatge sec

P1420245

Un dromedari pasturant

P1420259

Anem cap a la tempesta?

DCIM100GOPROGOPR0030.

Una aixopluc petitó

Primer, ens refugiem sota un pont. Massa petit. Toquem de cap a dalt. Quan sembla que amaina una mica la tempesta, pedalem 2kms i ens refugiem en una iurta on una família seminòmada hi passa 5 mesos a l’any, els mesos de bonança, ajudada per una altra família. El més gran dels nens no deu tenir ni 6 anys, és petit, no parla, i la seva feina es basa en anar girant una maneta per treure el greix de la llet. Ho fa durant hores. Tant el Ricard com jo l’ajudem. Ens trenca el cor. Ningú veu que un nen així no hauria de fer aquella feina?

DCIM100GOPROGOPR0049.

En una iurta, esperant que la tempesta passi

P1420263

Baixant d’un primer coll

P1420288

10% constant durant 5 kms… Serà divertit!

P1420303

Arribem al pla, per fi!

Marxem pensatius. Sense saber-ho, ens trobem amb un festival, a la riba del llac, on celebren durant tres dies els 220 anys de la mort d’un heroi nacional, el Tailak Baatyr. Ho festegen amb cants i balls tradicionals, representacions teatrals que no n’entenem de la missa la meitat, curses de cavalls, lluita kirguís i evidentment amb altes dosis de vodka. Gent de diferents contrades es congreguen durant tres dies per fer festa grossa. Cada grup i família s’organitza per iurtes. Observem la rapidesa amb què les munten. Cada cop hi ha més gent, més cotxes, més cavalls i més iurtes. Comença a ser hora de marxar per nosaltres…

P1420407

Festival al llac Song kul

P1420435

Representacions tradicionals

P1420533

De la muntanya a la plana

Continuem pedalant i després de perdre alçada per un paisatge molt alpí, ens dirigim al poble d’Ak-Tal. S’ha acabat el paisatge que ens agrada i ens trobem pedalant en un paisatge àrid, desèrtic, amb poca aigua, però que si sóc sincera, no deixa de tenir el seu encant. Les muntanyes tenen plecs, semblen acordions. Formades per l’erosió i tan efímeres que en pocs anys la seva forma canviarà o simplement desapareixeran. Ens fan viatjar de nou al nord de l’argentina, al nord de la Ruta 40 on muntanyes molt similars s’obrien pas ara ja fa mes d’un any en la nostra ruta.

P1420548

Paisatges àrids

La pista en moltes parts té molta grava, avancem feixugament però almenys podem pedalar tota l’estona. A dalt d’un primer coll, a 2800 metres d’alçada, uns nens ens insisteixen perquè anem a prendre te a la seva iurta. Estan sols, el més gran de 15 anys té 4 nens al seu càrrec, acaba de fer 5 hores amb burro per anar a vendre llet d’euga al poble mes proper, s’encarreguen entre tots de les vaques mentre entenem que els seus pares han anat al festival del llac Song kul. Són molt espavilats, però, com us podeu imaginar, la situació ens dóna altre cop molt a pensar. Se’m torna a encongir una mica el cor.

P1420658

Infants en alçada

P1420655

Cap a un coll a 2800 metres

P1420680

Deixem l’aridesa enrere

DCIM100GOPROGOPR0123.

Coll a 2800 metres

Després d’aquest coll, encara unes quantes pujades més i un dia més de pluja ens sorprendan. Des de Kazerman i havent-nos mullat com ànecs (un cop més!) afrontem l’últim pas, a gairebé 3000 metres, la pista ha millorat considerablement i amb un dia aconseguim fer més de 2000 metres de desnivell positiu i coronar el pas Kaldama. Per sorpresa nostra, just a dalt del coll, ens trobem el Jordi i l’Aina, un parell de catalans que viuen a la Seu d’Urgell i que viatgen durant 6 mesos amb bicicleta, també. Hi fa fred allà dalt però la xerrera pot dissimular-lo. Finalment cadascú agafa el seu camí i quedem de tornar-nos a veure, a Catalunya.

DCIM100GOPROGOPR0092.

Àrid, ventós, sec i nit plujosa

DCIM100GOPROG0060161.

Amb uns altres catalans, a dalt del pas Kaldama

Dos dies més i una mica xocats tant per la calor com per la carretera, ja asfaltada i amb més trànsit, arribem a Oix. Trobem un lloc d’acampada en un hostal on coneixem altres ciclistes i viatgers. Toca parar de veritat, descansar i programar la nostra ruta per la Xina!

P1030934

El “supercyclingman”

P1420389

Hora de fer una pausa

Anuncis

Un pensament sobre “De Naryn a Oix: Kirguizistan, segona part, traçant la gran diagonal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s