De la frontera albanesa a Feres: De les muntanyes del nord de Grècia al mar Egeu

La nostra ruta per Grècia és per les muntanyes del nord del país, una part força desconeguda i poc visitada pels turistes. Des d’Albània, agafem una carretereta que ens fa guanyar alçada. És un avanç del que serà Grècia durant els propers dies: tranquil·litat, pujades, paisatges verds i florits propis de l’explosió primaveral dels últims dies, esglésies ortodoxes, ramats de cabres i d’ovelles i gossos pastors que ens sobresalten en més d’una ocasió.

DCIM100GOPROG0010016.

P1000969

Cada cosa té el seu ús i nosaltres també en traiem el nostre fruit. Les carreteres sense cotxes ens permeten gaudir de la natura, poder parlar un al costat de l’altre, no haver d’estar pendent d’aquell soroll que et ve per darrere. Els paisatges primaverals donen peu a fotografies acolorides i amb molta vida. Cada petita forma de nova vida fa parar-nos i captar-la amb la càmera. Les esglésies ortodoxes ens serveixen com el lloc perfecte per acampar, refugiar-nos de la pluja sota les seves arcades, per avituallar-nos d’aigua o simplement per fer un descans a l’hora de dinar.

DCIM100GOPROG0030021.

I els gossos pastors, que aquí son d’una mida considerable… de mica en mica, aprenem com es comporten, quan ens lladren, fins on ens segueixen i el més important, què hem de fer per deslliurar-nos d’ells. Allunyar-nos al màxim del ramat i mostrar sang freda són el millor antídot.

P1350006

Un petit i insignificant company que no hi comptàvem també hi vol ser durant 3 dies, la pluja. Nosaltres ens mostrem tossuts i volem avançar si o si. El primer dia sembla aliar-se a nosaltres i ens dóna una treva, mentre està plovent just al turó del costat o uns metres més enllà. Tenim sort i, tot i haver de parar un parell de vegades per 4 gotes, podem continuar.

DCIM100GOPROGOPR0083.

DCIM100GOPROGOPR0059.

P1350031

El segon dia, pedalem una mica mes; al migdia ja una mica molls, trobem una església ortodoxa amb un bon lloc sotacobert per posar la tenda, hi ha aigua i una botigueta al costat. Just en aquell moment comença a ploure de veritat i durant tota la tarda plou a bots i a barrals. Allà ens quedem. El tercer dia, definitivament, la pluja ens ha guanyat el combat. Arribem a Metsovo, molls, freds, el termòmetre del poble marca 5 graus, sha acabat el joc avui. Toca esperar.

P1350027

P1350054

Així, l’endemà, sota els primers rajos de sol, coronem el pas Katara, a gairebé 1700m. Passem per un parell de petites estacions d’esquí. Ens recorda al Pirineu. Gaudim el port i el camí que ens condueix a Meteora.

P1350079

P1350077

Meteora ens deixa fascinats. Són un conjunt de penyals coronats per monestirs ortodoxos. Actualment, només 6 estan en peu dels 24 que van construir en el seu moment. Ens deixa bocabadats tant per la seva bellesa natural, fent-nos pensar en les agulles de Montserrat, com pels seus monestirs i les dificultats que devien haver de superar per construir-los i per accedir-hi.

P1350159

P1350218

P1350222

P1350268

Des de Kastraki, caminem entre els penyals i en bicicleta donem la volta als monestirs que encara estan en bon estat. Tenim una d’aquelles sensacions que mirem on mirem ens sorprèn. Ens agafa una mena de torticolis de tant girar el cap enrere. A més a més, visitem un amic comú que ens ajuda a gaudir de les vistes del seu restaurant gràcies al tiberi que ens regala. Sens dubte, un parell de dies per recordar.

P1350285

P1350305

P1350294

amb-vangelis-a-kastraki-meteora_26343956361_o

De Meteora i amb un d’aquells dies blaus que deixen les tempestes, ens dirigim a Elassona, per una ruta preciosa de mitja muntanya, entre camps, bosquets, plantacions, ramats d’ovelles i cabres. Gaudim molt però no es una jornada que diríem plana. L’endemà al migdia arribem a Elassona on ens trobem amb el Yannis i la seva família. Durant dos dies i mig entrem de ple a la cultura grega, la gastronomia, els costums, un saber fer totalment mediterrani i tant semblant a com ens comportem a casa nostra. A la vegada, aprofitem per deixar les bicis aparcades i tornar a tenir cames fresques per als propers dies.

P1350324

DCIM100GOPROG0030017.

Així, després d’un parell de dies de descans, el Mont Olimp (2.918m) ens espera, la muntanya més alta de Grècia i amb les últimes neus de la temporada. Pedalem per la seva cara nord. És un dia assolellat i veiem tot el massís. Des d’Elassona, un coll ens condueix al mar, que ja no deixarem fins a la frontera amb Turquia.

P1350369

DCIM100GOPROG0060029.

P1350380

Estem mentalitzats que ens esperen dies ondulats, amb llargues rectes i amb la ciutat de Tessalònica, que hem de vorejar pel nord. Només alguna tortuga que s’atreveix a passejar-se per l’asfalt ens trenca la monotonia. Tot i no ser dels nostres paisatges preferits, trobades pel camí ens distreuen i fan el nostre camí mes amè.

P1350327

P1350360

Trobem un altre ciclista, com nosaltres, que es dirigeix a Malàisia, un francès, el Kevin, amb qui compartim pedalades uns dies. També, el Petros, un motorista grec que ha anat a visitar Meteora i viu a pocs kilòmetres de la frontera turca. De seguida, es mostra encuriosit pel nostre viatge i ens convida a casa seva, amb un gran gest d’hospitalitat.

P1010156

DCIM100GOPROG0090052.

P1350403

Després de rectes ventoses, paisatges costaners ondulats, alguna ciutat interessant com Kavala amb el seu aqüeducte, i poca cosa més, arribem al cap de dos dies a Feres, l’últim poblet grec abans d’entrar a Turquia. És on viu el Petros i la seva novia Katerina. Ens obren les portes de casa seva i palpem una afinitat entre nosaltres. No volen que marxem de Feres sense visitar l’església, Panagia Kosmosotira.

P1350415

P1010194

P1350440

La frontera està a només 17 kilòmetres. Hi ha uns quants camions i ningú més. Per sorpresa nostre, els europeus que tenen passaport espanyol han de fer visat i pagar 25 euros. Ens ensenyen un llistat de països entre ells Espanya que estan subjectes a visat. En fi… paguem religiosament i ja tenim el segell enganxat al passaport. Türkiye’ye Hosgeldiniz!

DCIM100GOPROGOPR0110.

P1350450

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s