Cuba, sense pedals

Cuba, destí caribeny per excel·lència, música en estat pur i turisme alternatiu. Moltes són les possibilitats que ofereix la illa, però què fem? Mirem la Cuba turística i paradisíaca, i girem la cara a la realitat pura i dura del país? O bé fem un intent modest d’entendre com viu i què sent la societat cubana? Entendre com funciona ja ni ens ho plantegem, el mateix cubà ens assegura constantment que la incomprensió junt amb la manca de llibertat forma part del seu modus vivendi.

P1330068

P1330073

Demanem, tafanegem, escoltem i després de dies entenem que Cuba es pot resumir molt a grosso modo en 5 mots, concrets i amb una connotació ben dispar a la que ens pot semblar a primera vista: resolver (buscar-se la vida, fins i tot robant si cal), tomar (beure, sobretot rom), luchar (oferir-se sexualment), especular (ostentar o fantasmejar) i templar (practicar sexe). Cinc eufemismes que són el fil conductor de la majoria de vides a Cuba.

P1320966

P1330096

Hem deixat de pedalar aquests dies. Mèxic va ser el nostre últim país sobre rodes i la nostra visita a Cuba era simple: visitar la Queralt i la seva família, una visita que tants cops n’havíem parlat i mai s’havia arribat a materialitzar. El que no ens pensàvem era com arribaríem a entendre aquesta societat. Que ens trobaríem en un país comunista, amb poques llibertats on sobreviuen els més audaços i intrèpids. Una complexitat liderada per la família Castro, on resolver és tan vital com necessari.

P1320958

P1330112

Ens passem la majoria de dies a L’Havana, coneixent els seus llocs més emblemàtics: El Capitolio, el Morro Cabaña i el “cañonazo”, la Plaza Vieja, la catedral, bars i locals de moda, el mercat de San José… És una ciutat tranquil·la, amb molt poc trànsit, i segura. Els “almendrones”, cotxes americans dels anys 50, omplen els carrers de Cuba. De tots els colors i flamants, són la mostra més palpable per al visitant d’un país ancorat en el passat, mirant enrere amb ullets i anhelant un futur millor.

P1320991

DCIM100GOPROG0051649.

P1330067

Ens escapem un parell de dies a Viñales, un poblet de 15.000 habitants que en els últims 5 anys s’ha vist transformat en un destí turístic per als que busquen a Cuba algun atractiu més que platges. El Parc Nacional de Viñales, Patrimoni Mundial per la UNESCO, està format per uns espectaculars “mogotes”, formacions rocoses que sobresurten espectacularment. Destí per a escaladors i per als que busquen natura.

P1330078

P1330137

P1330135

Quan cau el sol i les riuades de turistes han desaparegut ens passegem entre aquest paisatge esplèndid. Un “mogote” aquí, un més enllà ens fa caminar més del previst. Només la foscor ens fa tornar cap a la casa particular “Elina y Rodolfo”, actualment de l’Elina i l’Armando. Una família propera i treballadora, que ens explica una mica més sobre la idiosincràsia de Cuba, sobre les seves contradiccions i sobre els turistes que cada cop són més. Una casa agradable on descansar i poc recomanable per als que estan a dieta. Lamentem que la gana del ciclista hagi anat desapareixent quan ja fa dies que els pedals han deixat de rodar.

P1330115

P1330151

P1330082

De Viñales a L’Havana altre cop, al nostre refugi, a casa dels nostres amics. Avui, és divendres i la Bel, una cubana valenta que ens ha arribat al cor ens convida a casa seva, a conèixer la seva família i la seva casa en el barri del Vedado. Ens introdueix a través de les seves paraules i la seva història, tot i tenir només 26 anys, a la Cuba profunda, a les entranyes més obscures però reals del país, a la duresa del dia a dia, a la manca de llibertat de moviment i expressió, a un país desconegut a ulls de molts visitants, a un país on la majoria dels cubans somien en una vida millor a Miami o en terres llunyanes, un vida millor per als seus fills, en un país on la natalitat disminueix a pas de gegant. Una barreja de sentiments ens omple.

DCIM100GOPROG0031607.

P1330106

Un cop a casa, els nostres amics decideixen que avui és el dia de la immersió cubana i ens projecten la pel·lícula, censurada a Cuba, “Regreso a Ítaca”, una film que retrata la vida de cinc cubans. Així, entre somnis i malsons, es passa la vida a Cuba.

P1330200

Tornem a fer una escapadeta des de l’Havana i anem a la Bahía de Cochinos, a prop de Playa Girón, una mar tranquil·la, un dia assolellat, una nedada amb peixos de colors i bona companyia resulten ser la combinació perfecte per un dels últims dies a Cuba. Un país on deixem enrere amics i bones experiències. Un país robat als cubans.

P1330220

Anuncis

Un pensament sobre “Cuba, sense pedals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s