De Huaraz a Cajamarca: Cordillera Blanca, Cañón del Pato i una mica més de “Sierra”

Un dels millors aprenentatges que fem en el cicloturisme és aprendre a esperar l’inesperat. Un cop hem après que tot és possible i tot pot passar, fins i tot, allò que mai havíem imaginat; llavors, la nostra vida sobre rodes se simplifica i aquests imprevistos poden arribar a transformar-se en grans experiències enriquidores.

P1250808

P1250803

Amb això força après, deixem Huaraz amb la il·lusió de conèixer de ben a prop la Cordillera Blanca. Tot sortint de la ciutat, el Huascarán, amb els seus 6768 metres, es presenta davant nostre com el gran dominador de la jornada. Reclama la nostra atenció i no pas amb poca raó. És un colós enorme, impressiona, sense importar quines i quantes muntanyes ja haguem vist.

P1250153 P1250262

P1250300

DCIM100GOPRO

El Huascarán, però, no ho té del tot fàcil. Un cop a dins del Parc Nacional Huascarán ha de competir amb altres precioses glaceres que pengen d’aquí i d’allà, amb cims que van mostrant-se amb tots els seus atributs, a mesura que anem pujant per la carretera que s’enfila cap a Punta Olímpica, un pas a 4890 metres.

P1250343

SAM_0756

P1250390

En aquesta jornada, la baixada fins al bonic poblet de Chacas afegeix encara més espectacularitat a la ruta. Més glaceres, llacs i grans pics. Les sentim tant a prop que notem la frescor de la neu. Ens abriguem i fem cas al refrany, el fred i el gel no queden al cel.

P1250412 P1250315

P1250464

Però com dèiem… en el cicloturisme no tot és un camí de roses, no tots els dies són espectaculars ni meravellosos. S’ha d’aprendre a esperar l’inesperat i a ser pacients. Un problema mecànic amb una roda ens obliga a girar cua i a tornar a Huaraz. Per sort, amb un parell de dies i amb grans dosis d’enginy i paciència, aconseguim poder reiniciar el nostre viatge. Aquest cop a través del Cañón del Pato i 35 túnels excavats a la roca, arribem al calorós poblet de Chuquicara. Deixant enrere, per un costat, la Cordillera Negra i, per l’altre, la Cordillera Blanca.

P1250588 P1250600 P1250651

Tornem a estar a la “sierra” i ja ens hi hem acostumat a aquest terreny tan accidentat, pugem i baixem nombroses vegades, és el nostre pa de cada dia. Tornem a estar en zones rurals on conviure amb la quotidianitat peruana és una distracció ben agradable que alleugereix la duresa de les pendents.

P1250738

DCIM100GOPRO

P1250719

Aquí, cada família busca sobreviure, tirar endavant com sigui i de formes ben dispars. Observem els miners que extreuen carbó en unes mines obsoletes, que semblen abandonades, i imaginem que en unes condicions ben precàries. Observem la gent que viu del camp i els animals, on no hi ha descans cap dia de l’any.

P1250509 P1250817

P1250891

Uns metres més avall, en el riu, un grup d’homes busca or, traginant arena de la riba a l’aigua i utilitzant un sedàs. Tècniques i processos il·legals, però ben coneguts per les autoritats policials. Així, tothom hi surt guanyant.

P1250669

DCIM100GOPRO

Més amunt, famílies que artesanalment fabriquen teules, treballen amb argila per fer maons o bé simplement venen “abarrotes”, productes de primera necessitat. Activitats ben diferents amb l’única finalitat de poder tenir un plat a taula, de poder cobrir les necessitats bàsiques diàries, de poder menjar.

P1250858 P1250824

D’aquesta manera, en uns dies ens trobem a la ciutat colonial de Cajamarca, on els espanyols van destruir tot el vestigi del passat inca per començar a construir, a costa de moltes vides, el seu gran imperi. En alguns moments, mentre caminem pel centre de Cajamarca, volem cap a Andalusia; les cases blanques, els balcons, els geranis ens hi transporten, però la sorollosa vida peruana dels carrers ens torna a fer tocar de peus a terra. Encara estem al Perú!

DCIM100GOPRO

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s