De Huancavelica a Huaraz: Per la “Sierra” peruana, Part II

Dies d’asfalt:

Trànsit i soroll, cotxes que constantment utilitzen el clàxon, pip pip piiiip!

Fum negre, sembla que cada cotxe i camionet que ens avança estigui disposat a deixar-nos a dins d’un núvol grisós, l’olor d’aquesta fumarola se’ns impregna, no és gaire agradable, no hi veiem a tres pams davant nostre.

Gossos estressats, que constantment ens lladren, ens segueixen, es tornen bojos amb el girar de les rodes, bup bup bup grrrrr guau!

SAM_0540

Gent massa curiosa, que en només veure’ns comencen a cridar-nos insistentment, gringo gringo mister hello! Alguns s’atreveixen a afegir-hi, dolar dolar! Altres només volen saciar la seva curiositat amb preguntes que es repeteixen diàriament més d’una vegada, i molts cops des de metres lluny de nosaltres, ¿de dónde? ¿para dónde? y ¿nacionalidad?. Són sempre les mateixes preguntes i curiosament en el mateix ordre.

I, és clar, amb tot això i més, a qualsevol cicloturista li és complicat apreciar el paisatge, l’entorn, palpar l’essència del lloc i del moment. Una barreja de sensacions contraposades ens envaeix els pensaments aquests dies de pedalades per asfalt, des de Huancavelica fins a Paccha.

P1240138

Dies de “trocha”: (ídem pistes de terra, rocs, herba…)

Decidim tornar a la “Sierra” peruana més profunda. Sabem que ens esperen metres i metres de desnivell, pujades llargues d’un i dos dies, baixades on les mans queden tenses de tant frenar, dies polsegosos i nits fredes. Però ho necessitem, som addictes a l’aventura.

P1240810

La nostra ment i el nostre cos es relaxen. Deixem de mirar el mapa per saber quants dies tardarem per arribar a tal indret. Ens és igual perquè tornem a gaudir del pedalar, tornem a estar sols, sense gairebé cotxes, amb gossos que quan passem per davant seu només aixequen el cap i tornen a dormir plàcidament, creuant poblets on l’amabilitat sembla estar més latent, on ens saluden amb unes “buenas tardes”.

P1240263

Tot això et fa reflexionar, pensar, donar-hi voltes, qüestionar-nos com és que el món rural té aquest aire més amable, no ha estat pervertit per la tecnologia ni és considerada la societat del “benestar”, no hi ha telèfon ni wifi ni aigua calenta en molts llocs però viuen més, com ho diria, feliços?! Busquem comoditats en la nostra vida, en el nostre dia a dia, però a vegades en paguem un cost massa elevat, un cost que fa renunciar-nos a l’”altra” qualitat de vida, la d’estar bé amb un mateix i amb els altres, la d’estar més a prop de la desitjada felicitat, la de ser humils, generosos, hospitalaris.

P1240241 P1240219

Hem deixat l’asfalt, la “civilització”, fa menys de mitja hora i sentim com una família que està collint “papas” ens crida. Ara n’és l’època i les famílies s’agrupen per fer la feina. Ens estan convidant a patata amb formatge i cervesa. No desaprofitem l’ocasió i en un moment estem entre ells, en el camp de patates, menjant i bevent. Sembla que de cop haguem canviat de país, estem en una altra freqüència.

P1240159

Reflexions que durant els nostres dies de pedalades donen sovint pas a una qüestió més física. El Perú és terra molt exigent pel cicloturista. Un s’ha de concentrar amb totes les seves forces i sentits en pujar. Els desnivells del Pirineu farien riure a qualsevol aquí. A vegades, hem de dividir la pujada en dos dies degut a la seva duresa. Malgrat l’esforç titànic d’algunes jornades, hi ha una recompensa clara, única: l’entorn, el paisatge, la gent.

SAM_0570

P1240101 P1240199

Durant els primers dies, la postal del poblet de Marcapomacocha o la de Yantac són… precioses, difícils de creure’s que són reals, que estem allà observant-ho, disfrutant-ho. Impossibles d’oblidar. Per un instant, el temps sembla haver-se aturat. Les grans muntanyes que es reflexen al llac no es mouen, ni elles ni el seu reflex, ni les aus que semblen no aletejar per por a espatllar aquella preciosa imatge de postal.

P1240290 P1240403 P1240372

Ja en les altures, les Abras (colls de muntanya) continuen sent espectaculars. L’Abra Alpamarca (4710m), Punta Fierro Cruz (4820m), l’Abra Mio (4760m), l’Abra Chucopampa (4860m), Punta Chanca (4850m), un altre a gairebé 5000m que no en sabem ni el nom, i un llarg etcètera ja que durant 500km són moltes les vegades que hem pujat i baixat, que hem suat pujant durant hores i ens hem hagut de ben abrigar per tornar a baixar.

P1240344 P1240423 P1240431

P1240777

Passar de gairebé 4900m (Punta Chanca) al Cañón, un engorjat a 1400m, és tota una experiència, però de 1400m a 3800m també n’és una altra, però ben diferent, us ho asseguro. Estem, un cop més, advertits que haurem d’empènyer les bicis per les pendents que ens trobarem però les nostres ganes i sobretot la tossuderia ens encamina muntanya amunt, fent un zig-zag perfecte que sembla tret d’un dibuix d’un conte per nens. Arribar a dalt de cada coll són petites fites, grans alegries, que confeccionen el conjunt de la nostra ruta per la serra peruana.

P1240567

P1240907 P1240987 P1240887

Les vistes de la Serralada del Huayhuash ens fan el camí més plàcid, és com una obra d’art on cada dia s’hi pot descobrir algun matís diferent. Els núvols semblen conviure a dalt amb els cims nevats, deixen entreveure grans joies andines de tant en tant, i les anem descobrint a mesura que les nostres forces ens deixen avançar cap amunt.

P1250090 P1250003

El Yerupajá (a 6634m) o el Nevado Pastoruri (a 5240m) són només imponents “turons” nevats aquí, un avanç llaminer del que ens espera els propers dies pel Parc Nacional Huascarán.

P1250095 P1250112

Així, hem passat 14 dies, 15000 metres de desnivell i 900 kilòmetres més, per arribar finalment a Huaraz, la metròpoli de l’andinisme per antonomàsia, envoltada per una de les serralades més impressionants del món, la Cordillera Blanca.

SAM_0566

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s