De Tomé a Santiago: Tancant el cercle

Aquesta part de costa de més de 500 kilòmetres combina trams molt turístics per als xilens, ja que continuem en plena temporada d’estiu, amb altres de força verges. Entre població i població on s’hi viu un ritme frenètic de vacances encara queden trossos de costa on les vaques i els xais pasturen a la platja, on sembla que la gent que hi viu sigui d’un país completament diferent del de fa unes hores enrere. Famílies que viuen humilment dels animals i dels seus horts just al davant de l’oceà.

P1170663 P1170948

P1170678

L’any 2010 aquesta costa va patir un terratrèmol, que va tenir com epicentre Cobquecura, i un posterior tsunami. Tot pedalant i observant, no ens és possible de percebre cap rastre d’aquests desastres naturals. La magnitud del terratrèmol i del tsunami va ser molt gran, però la comunitat xilena ha sabut reconstruir i començar de nou. Això sí, si parlem amb la gent és una experiència que marca tota una vida. Tothom coincideix dient que en les seves vides hi ha hagut un abans i un després, que donen gràcies a Déu per haver pogut tornar a néixer. Aquella cicatriu que tots tenen, sigui física o a l’ànima, no s’esborra fàcilment.

P1170850 P1170832 P1170742

Una noia de Tomé ens explica que va patir ferides per tot el cos però la seva gratitud a Déu per estar viva i el seu somriure d’orella a orella són encomanadisses. Una senyora de Las Cañas ens relata com durant la nit del tsunami van córrer cames ajudeu-me muntanya amunt. Uns propietaris d’un fundo, com van sortir de la casa ja que la terra semblava donar voltes i les parets s’anaven movent. Històries reals que posen la pell de gallina. Difícils d’imaginar quan estem a Cobquecura observant els llops marins, caminant per la formació rocosa Iglesia del Mar o bé acampats a la platja observant el pacífic vaivé de les onades de l’oceà. Situacions contraposades en un mateix punt geogràfic però en diferent moment en el temps.

P1170789 P1170676 P1170889

Ara, un altre cop a Santiago, punt d’inici del nostre viatge fa gairebé 4 mesos, gaudim de petits grans plaers que semblàvem haver oblidat. Tot gràcies a l’enorme hospitalitat dels nostres amics xilens, el Juan Carlos i la Pia.

P1170916 P1170739 SAM_5118

Anuncis

2 pensaments sobre “De Tomé a Santiago: Tancant el cercle

 1. Ostres!!!! com hi aneu… feia dies que no llegia el blog… quina energia que transmeteu… quina ilusió. Heu tancat un cercle i ara… a començar-ne un altre ple d’aventures, de gent nova, trossos coneguts, i altres per conèixer. Bona ruta!!!! Una abraçada
  Montse Sub

  Liked by 1 person

 2. Hola Alba & Co. !!!

  M´en alegro molt que tot hagi anat molt bé!!!
  Ahir li explicava la teva aventura al meu pare ( home urbanita i d´hotels……) i no s´ho acabava de creure…. de veritat!!!

  Pels aventurers sembla mes natural, pero per una gran majoria dels essers humans, el que heu fet només es veu a les pelicules o els documentals amb els que la gent s´evadeix de la seva rutina.

  Valorar-ho en la seva mesura i el tenir-ho en el record per sempre es el vostre gran tresor, compartir-ho també es la vostra grandesa.

  Una abraçada enorme desde l´Alt Camp amb tota la meva admiració.

  Jordi García Ruiz.

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s